De vorbă cu Sorin Toma – dublu campion național la street workout

Sorin Toma, sportivul care a reprezentat România la Campionatul Mondial de Street Workout din Moscova după ce a luat trofeul al doilea an consecutiv în Romania, ne inspiră prin curajul și perseverența cu care se ocupă de pasiunea lui.

[df_divider el_width=”100″ style=”solid” height=”1px” accent_color=”#EEEEEE” border_size=”2px” padding=”22px 0″ position=”align_center” el_class=””]

1. Bună Sorin, te rog să te prezinți pentru ca toți cititorii blogului ralucamihaela.ro să știe cu cine stăm de vorbă.12308927_1229485093735284_749263134_n

Sorin: Salut, sunt Sorin Toma, fondator al grupului de street workout Bar Dogz și instructor de fitness.

2. Cum ai început? De ce street workout? Ai știut dintotdeauna că asta vrei să faci sau ai mai cochetat și cu alte idei?

Sorin: Eu sunt un om plin de energie și fac sport de mic. La început am practicat sporturi de contact, de la 13 ani am început să mă antrenez în sala de fitness, apoi am fost atras de mișcarea Parkour. De 5 ani și jumătate m-am dedicat în totalitate mișcării street workout, după o accidentare destul de gravă la un genunchi. De atunci am continuat numai cu street workout pentru că dacă nu aveam picioare, aveam brațele și bara.

3. Știu că un sportiv se confruntă deseori cu o oboseală atât fizică, cât și psihică. Cum faci față, cum te menții motivat?

Sorin: Eu mă antrenez 2 ore pe zi, de 4 sau 5 ori pe săptămână, astfel încât să îi las timp organismului pentru refacere și odihnă. Fiind obișnuit de mic cu un stil de viață activ, motivația mea este din oficiu. Iar faptul că îmi acord zilele necesare de odihnă se reflectă în energia constantă pe care o canalizez spre activitatea pe care o am. În plus, sportul extrem este ceea ce îmi place, iar făcând ceva plăcut…oboseala este ceva firesc pentru mine. Normal că mai am și zile mai puțin bune în care parcă nu îmi iese nimic pentru că sunt obosit, dar știu că sunt doar niște momente și nu las să se vadă.

4. Ce înseamnă pentru tine o viață sănătoasă?

Sorin:

[blockquote_sty ver=”1″ border_size=”4px” color=”#0F0F0F”]Echilibru în toate. Așa cum în sport nu recomand antrenamentul zilnic, consider că în ceea ce privește alimentația cheia este să fii echilibrat. [/blockquote_sty]

5. Că ai amintit de alimentație, ce rol joacă nutriția în viața ta? Ce mănânci tu?

Sorin: Are un rol important, normal. Alimentația mea e asemănătoare cu cea a unui bodybuilder, exercițiile pe care le fac consumă foarte multe calorii. În general mănânc multă carne, ca și sursă de proteine, în combinație cu salate.

6. Suplimente iei?

Sorin: Iau și suplimente, la nivelul la care mă antrenez eu este greu să atingi necesarul de nutrienți numai din alimente.

7. Îți permiți și alimente mai puțin sănătoase?

Sorin: Da, eu recunosc că mai mănânc și fast food sau shaorma, dar după cum spuneam, e nevoie de echilibru.

8. Ce înseamnă street work-out? Prin ce anume se caracterizează?

Sorin: Pentru mine street workout-ul înseamnă o ieșire din rutina de a te antrena în sală. În street workout natura este sala ta, iar greutatea corpului joacă rolul greutăților din sala de fitness.

[blockquote_sty ver=”1″ border_size=”4px” color=”#0F0F0F”]Street workout este un sport bazat pe exerciții statice, dinamice și de forță. Fiind executate numai cu greutatea corpului, acestea implică forță, rezistență, agilitate, explozie, coordonare și tehnică. [/blockquote_sty]

9. Cui recomanzi să practice acest sport? Nu pare să fie pentru oricine. De la ce vârstă ar trebui să începi?

Sorin: Este un sport pentru oricine, dar depinde de nivelul la care vrei să-l practici. Este chiar indicat ca la o vârstă fragedă să începi sportul cu greutatea corpului, când la un nivel de începator riscul accidentarilor este mai mic, decât dacă te-ai duce în sala de fitness. Street workout implică mișcări de bază pentru început, cum ar fi flotări, abdomene, tracțiuni, fandări și așa mai departe, prin acestea construindu-ți forța în timp, pentru o evoluție cât mai sigură spre nivele mai avansate, care bineînțeles că vor implica și mișcări mai complexe. Este un sport care lucrează fiecare mușchi în parte și care devine din ce în ce mai greu după depășirea pragului de nivel mediu.

Foarte multă lume confundă street workoutul cu sporturi precum Parkour, gimnastica, break dance, etc. însă este o confuzie care strică esența și scopul street workoutului în sine, care de fapt are câte puțin din toate sporturile enumerate mai sus, nelimitându-se la asta.

[gap height=”20″]

[gap height=”40″]

10. Poate fi făcut și de către fete? Prinde la public pentru că e un sport spectaculos, dar se cuceresc ușor noi adepți?

Sorin: Da, poate fi facut și de către fete, dacă nu le este frică. Cunosc fete care fac asta. Ca și în cazul fitnessului, ca să nu menționez de bodybuilding, pentru că nu e cazul la fete, street workout te ajută să atingi anumite obiective precum slăbirea, tonifierea, creșterea forței, creșterea masei musculare sau pur și simplu drumul către un stil de viață sănătos.

11. Ai câștigat pentru a doua oară titlul de campion național de street work out, ai reprezentat Romania la campionatul mondial din Rusia, ai cupa Tiger Classic la Street Workout, record național la cele mai multe tracțiuni și ești câștigătorul primului concurs Ninja Warrior din România. Ce sacrificii faci pentru aceste competiții?

Sorin: Foarte multă muncă, dar în cazul de față și satisfacția este pe măsura muncii. În plus, pe langâ pregătirea fizică, cea psihică are un rol esențial. La Moscova cel puțin, a fost multă adrenalină și multă presiune. Dar sunt foarte mulțumit că am reuțit să promovez România pe harta street workoutului la nivel mondial.12308882_1229485083735285_1990618136_n

12. Ce mesaj ai transmite celor care te admiră și care ar dori să înceapă să practice acest sport?

Sorin: Tot ce îți trebuie este imaginație, voință și să te antrenezi cu cap și spor.

Interviu realizat de Adriana Emilia Gondos, antrenor personal,  pentru ralucamihaela.ro.

[gap height=”40″]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *