Ce este mâncarea?

Mâncarea este compusă dintr-o multitudine de molecule complexe. Unele furnizează energie, altele asigură compuși structurali, altele interacționează cu diverși receptori care transmit semnale corpurilor noastre , iar altele sunt relativ inerte.

Compușii sunt clasificați în 2 categorii: micronutrienți și macronutrienți .

Micronutrienții  sunt compuși esențiali necesari doar în cantități relativ mici. Scopul lor este să deservească la o mare varietate de funcții biologice importante, precum:

  • Protecția împotriva radicalilor liberi
  • Îmbunătățirea sistemului imunitar
  • Refacerea ADN-ului

Macronutrienții sunt o grupă de compuși chimici care se consumă in cantități mari și sunt necesari pentru creșterea normală, metabolism și alte funcții ale organismului.

Cele trei tipuri de macronutrienți sunt : carbohidrații, proteinele și grăsimile. Acestea reprezintă toate caloriile din alimentația ta și servesc îndeplinirii funcțiilor esențiale ale organismului.

Carbohidrații îi asigură organismului cea mai eficientă formă de energie și sunt singura sursa de energie pentru creier. Alimentele din surse integrale foarte bogate în carbohidrați sunt alimentele cele mai pline de substanțe nutritive de pe planeta: verdețuri, fructe, cereale integrale și legume.

Proteinele sunt componente ale învelișului exterior al organismului (pielea , părul de pe corp) și formează materia contractantă a mușchilor. Proteinele alimentare de origine vegetală sau animală sunt alcătuite din 22 de aminoacizi.

Grăsimile sunt un grup de substanțe organice, cunoscute și sub denumirea de lipide. Acestea au rol nutrițional energetic și metabolic, îmbunătățind notabil gustul și savoarea alimentelor. Lipidele se găsesc în cantități variabile în alimente vegetale și animale.

Tehnologia modernă a sărăcit alimentele de substanțe nutritive și le-a înlocuit cu calorii goale și cu substanțe chimice sintetice, care ne păcălesc organismul să producă aceleași semnale biologice puternice pentru a continua să se hrănească.

Semnalele biologice persistente au condus la supraconsumul de alimente dulci, grase și sărate și, în același timp, la malnutriție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *